Land

Global flag icon
Global
Albania flag icon
Albania
Brazil flag icon
Brazil
Chile flag icon
Chile
Croatia flag icon
Croatia
Finland flag icon
Finland
France flag icon
France
Germany flag icon
Germany
India flag icon
India
Ireland flag icon
Ireland
Italy flag icon
Italy
Netherlands flag icon
Netherlands
Norway flag icon
Norway
Peru flag icon
Peru
Poland flag icon
Poland
Portugal flag icon
Portugal
Spain flag icon
Spain
Sweden flag icon
Sweden
Türkiye flag icon
Türkiye
United Kingdom flag icon
United Kingdom
United States flag icon
United States

Nye Hitra 1 vindkraftverk

Norge / Vindkraft / Prosjekt

Denne nettsiden orienterer nærmere om planene og prosessen frem til en mulig fornyelse og oppgradering av Hitra 1 vindkraftverk i Hitra kommune

Norge trenger tilgang på mer fornybar kraft. Samfunnet skal elektrifiseres for å redusere forbruket av fossile energikilder og nå klimamålene. Mer kraft skal bidra til at eksisterende industri blir mer bærekraftig og muliggjøre ny grønn næring og verdiskaping.  
  
All kraftutbygging krever arealer og gir naturinngrep. Statkraft vurderer derfor natur og miljøhensyn nøye. Ved å gjenbruke foretatte investeringer og allerede utbygde arealer kan nye inngrep i naturen begrenses. Fornying av eksisterende vindkraftverk muliggjør videreføring av lokale arbeidsplasser og kompetanse og sikrer kontinuitet i etablert lokal næringsstruktur og verdiskaping knyttet til vindkraften.

Prosjektet

Hitra 1 vindkraftverk ble satt i drift høsten 2004, og har 24 vindturbiner med en samlet effekt på 55,2 MW og en årlig produksjon på ca 150 GWh. Hitra 1 har vært et vellykket vindkraftverk med god produksjon og akseptable konsekvenser for natur og miljø. Regionen har store planer om industriutvikling og behov for mer lokal fornybar kraftproduksjon i årene fremover. Det er derfor et mål for Statkraft å fortsette produksjonen av ny fornybar energi fra et nytt, oppgradert Hitra 1 vindkraftverk med nye moderne vindturbiner når de gamle tas ut av drift. Å fornye et allerede utbygd vindkraftverk er en god mulighet for å legge til rette for økt produksjon av fornybar energi uten at det innebærer vesentlige nye inngrep. 

Den tekniske levetiden for de eksisterende vindturbinene i Hitra 1 vindkraftverk forventes å være mellom 25 og 30 år. Statkraft ønsker derfor å fase ut og erstatte dagens Hitra 1 med et nytt vindkraftverk rundt 2030. Prosjektet omfatter både avvikling og riving av eksisterende Hitra 1, og etablering av nytt Hitra 1 vindkraftverk. Tiltaket vil ikke medføre endringer for Hitra 2 vindkraftverk som stod ferdig i 2019. 

Utformingen av anlegget vil avhenge av den videre prosessen med lokal medvirkning og innspill. Det legges opp til at nye Hitra 1 etableres innenfor det allerede regulerte planområdet.  En konsekvensutredning skal avdekke forhold/temaer som vi må ta hensyn til og som vil påvirke antall turbiner, størrelse og mulig total kapasitet. Med ny teknologi og innenfor det samme arealet forventes det at produksjonen kan økes med opp mot 30 % i forhold til dagens situasjon. Erfaring fra det eksisterende kraftverket legges til grunn for plassering av nye turbiner og hvordan dette kan gjøres for å minimere uønskede virkinger for miljø og samfunn. 

Statkraft vil i tråd med våre ambisjoner ha et høyt fokus på bærekraft i det videre arbeidet. Statkraft leverer fornybar energi som vårt bidrag til det grønne skiftet og for å redusere utslipp av klimagasser. Vi har et ansvar for å utvikle prosjektene våre innenfor bærekraftige rammer. Bærekraft omfatter et vidt spekter av områder, også omfanget på naturinngrep. Det er alltid en ambisjon om å holde nødvendige inngrep så lave som mulig. Bærekraft vil derfor inngå som et viktig tema i utredningen av planen for et mulig nytt Hitra 1 vindkraftverk. For avvikling og riving av de gamle vindturbinene vil det lages en plan som sikrer bærekraftig og miljøvennlig avfallshåndtering og gjenbruk av materialene vindturbinene består av. 

Det er NVE som etter en samlet vurdering avgjør om det kan gis konsesjon for vindkraftverket. NVE kan bare gi konsesjon dersom samfunnsnytten av tiltaket er positiv og det samtidig er tatt hensyn til andre miljø- og samfunnsinteresser. Tiltaket må være planavklart etter plan- og bygningsloven av Hitra kommune før NVE kan fatte et konsesjonsvedtak.

Parallelt med at det skal planlegges et nytt vindkraftverk, skal det også utarbeides en plan for avvikling av det gamle vindkraftverket. Denne planen skal være en del av konsesjonssøknaden. I en plan for avvikling vil det legges vekt på å beskrive hvordan riving og fjerning av de gamle vindturbinene skal foregå, og hvordan dette skal koordineres med bygging av nye vindturbiner. Det vil vurderes hvordan arealer som er i bruk i Hitra 1 vindkraftverk nå, men som ikke skal benyttes i nye Hitra 1 vindkraftverk, best kan tilbakeføres. Metode og omfang for dette vil beskrives i en detaljplan som skal godkjennes av NVE.

 

Mulig tidslinje

  • Sommer 2024

    Planinitiativ sendt og godkjent av kommunen i juni

    Planinitiativ

    Vedtak i Hitra kommune

  • Høst 2024

    Varsel om planoppstart/sende inn melding og planprogram til NVE

  • Vår/sommer 2025

    Fastsettelse av planprogram og konsekvensutredning

  • Vinter 2025

    Planforslag og konsesjonssøknad sendes NVE

  • 2026/27

    Sende inn detaljplan

  • 2028

    Planvedtak og konsesjonsvedtak

  • 2028

    Mulig investeringsbeslutning

  • 2030

    Mulig ferdigstilling og drift

Vanlige spørsmål og svar

Her finner du oversikt over spørsmål og svar om prosjektet og om vindkraft generelt.

Begreper

En melding

En tidlig varsling av et planlagt tiltak etter Energiloven, for å gi berørte parter informasjon om prosjektet og anledning til å komme med innspill. I meldingen skal det redegjøres for tiltaket og gi en foreløpig vurdering av mulige virkninger for omgivelsene. Meldingen skal inneholde et forslag til utredningsprogram.

Konsekvensutredningsprogram

(KU-program) skal gi oversikt over alle temaer som bør utredes for negative og positive virkninger av planene. Les mer på www.nve.no/konsesjon.

Planinitiativ

Planinitiativet er en forespørsel til kommunen om igangsetting av planarbeid etter plan- og bygningsloven, og har som viktigste funksjon å starte dialogen mellom forslagsstiller og kommune. Planinitiativet skal redegjøre for premissene for det videre planarbeidet, og kortfattet beskrive hva som ønskes utviklet innenfor et angitt område

Planprogram

Planprogrammet skal gjøre rede for formålet med planarbeidet og planprosessen, hvilke alternativer som vil bli vurdert og behovet for utredninger og skal også inneholde en beskrivelse av opplegg for medvirkning. Forslag til planprogram sendes på høring og legges ut til offentlig ettersyn normalt samtidig med varsling av planoppstart.

Områderegulering

Områderegulering er en type reguleringsplan som avklarer den fremtidige arealbruken på et mer overordnet nivå for et større område. Normalt er det kommunene som utarbeider områdereguleringer, men for vindkraft kan kommunen overlate til private forslagsstillere å utarbeide forslag til områderegulering. Det er kommunen som avgjør om områdereguleringen skal vedtas.

Gi dine innspill

Vi har opprettet en innspillsmekanisme for prosjektet vårt med fornyelse av Hitra 1 vindkraftverk, kalt nye Hitra 1 vindkraftverk. 

Statkraft er opptatt av å gi lokalsamfunn en mulighet til å rapportere eventuelle bekymringer knyttet til aktiviteter eller prosjekter som påvirker dem. I arbeidet med nye Hitra 1 vindkraftverk ønsker vi løpende innspill fra alle berørte parter og interessenter.

Gi oss dine innspill på det pågående arbeidet her: NyeHitra1@statkraft.com

 

Kontakt

Vi ønsker å legge til rette for et best mulig resultat for alle parter, og setter pris på innspill fra de som kjenner nærmiljøet aller best. Dersom du har spørsmål eller kommentarer ta kontakt med oss:
Silvia Bergly
Prosjektleder
Geir Fuglseth
Geir Fuglseth
Pressekontakt