
Vindkraft på land
Statkraft har bygget ut vindkraft på land i flere tiår og er den ledende produsenten av vindkraft i Norge. Bli bedre kjent med vindkraftproduksjonen vår og hvorfor vindkraft på land har en viktig rolle i dagens og fremtidens energimiks.
Statkraft er en betydelig produsent av vindkraft i Europa. Vi har eierskap i over 90 vindkraftverk fordelt i Norden, Europa og Sør-Amerika. Vindkraft på land er en av de raskest voksende energikildene i verden og den rimeligste fornybarteknologien i Norge og flere andre land.
Fakta om vindkraft på land
- 9,1% av elektrisitetsproduksjonen i Norge kom fra vindkraft i 2023 (SSB)
- 6,1 % av verdens kraftproduksjon kom fra vindkraft i 2021
- Statkraft eier 96 vindkraftverk (2025)
- Statkrafts totale produksjon fra vindkraft på land er 8,7 TWh (2024)
- Statkrafts installerte effekt fra vindkraft på land er 4 199 MW (2024)
Hva er vindenergi – og hvordan fungerer vindkraft?
Vindenergi er energi som kommer fra vinden. Når vinden blåser, er det bladene på vindturbinen som får akslingen til å rotere. Denne bevegelsen blir omdannet til elektrisitet. Visste du at vindturbiner produserer strøm nesten konstant? Faktisk så mye som 80-90 prosent av tiden. Det skal altså ikke mye trekk til før produksjonen starter. Samtidig tåler de også vind helt opp mot full storm. Det er ikke uten grunn at vindkraft er i vinden – på flere måter.
Vindturbiner plasseres vanligvis på høydedrag eller i kystområder hvor det blåser mye og ofte. Vingebladene på turbinene kan dreies og tilpasses både vindretning og – styrke, som et seil på en seilbåt, for å utnytte vinden best mulig.
Du kan se hvordan vindkraft fungerer i denne videoen:
Slik lages elektrisitet fra vind, steg for steg:
- Bladene på en vindturbin fanger opp vindens bevegelsesenergi. Når vinden blåser, får den bladene til å gå rundt. Jo sterkere vinden blåser, desto raskere roterer vingene.
- Når bladene går rundt, overfører de kraften til en drivaksel. Drivakselen er som en lang stang som går fra bladene til generatoren i maskinhuset.
- Generatoren omdanner bevegelsesenergi til elektrisk energi.
- Elektrisiteten går deretter ned gjennom tårnet på vindturbinen før den blir sendt ut på strømnettet og ender opp i hjem, skoler og arbeidsplasser.
- Så lenge vinden blåser, kan vindturbinen lage elektrisitet.
Fordeler med vindkraft
Hvorfor er vindkraft viktig? Vindkraft er en av energikildene som, ifølge flere analyser, er spådd sterkest vekst i fremtidens energimiks. Vindkraft er den teknologien som kan bygges raskest, rimeligst og dermed bidra til et betydelig kraftvolum som både Norge og verden trenger. I store deler av verden er det allerede rimeligere å bygge nye vindkraftverk enn å etablere nye kull- og gasskraftverk. I Norge har vi særlig gode vindforhold som gjør oss godt egnet for vindkraft.
På kort tid har også den teknologiske utviklingen innen vindkraft gjort vindturbinene mer effektive og robuste. Nyere turbiner produserer nå mer energi, krever mindre vedlikehold og har lengre levetid enn eldre turbiner.
Vil du vite mer om hvilken rolle vindkraft vil spille i framtiden? Registrer deg og les energirapporten vår Green Transition Scenarios
Er du nysgjerrig på hva som er Statkrafts strategi for å bidra til framtidens nullutslippssamfunn? Bli kjent med strategien vår her
Statkrafts produksjon av vindkraft på land
Statkraft har bygget ut vindkraft på land i flere tiår. I dag har vi eierskap i totalt 96 vindkraftverk i Europa og Sør-Amerika. I 2024 produserte Statkraft 8,7 TWh fra vindkraft, som tilsvarer omtrent 3 prosent av hele Norges strømforbruk ifølge Norges Vassdrags- og energidirektorat (NVE).
Statkraft er 100% eid av den norske stat. Hele kraftproduksjonen vår, også vindkraft på land, kommer norske kraftkommuner og det norske samfunnet til gode i form av arbeidsplasser, store inntekter og utslippsfri tilgang på strøm.
Hvor har Statkraft vindkraftverk og hvor planlegges utvikling?
I dag har Statkraft vindkraftverk i Norden, Europa og Sør-Amerika. Du kan lese mer om vindkraftverkene våre rundt om i verden ved å utforske dette kartet.
Statkraft planlegger rekordinvesteringer i norsk vann- og vindkraft. Ved å fornye eksisterende vindkraftverk, kan vi begrense naturinngrep, gjenbruke infrastruktur og videreføre både kompetanse og lokale arbeidsplasser. I tillegg er det en satsning på en fornybar teknologi med en viktig rolle i fremtidens energimiks.
Her kan du lese mer om våre vindkraftprosjekter som er under planlegging i Norge
Vindkraft i lokalsamfunn
Vindkraft på land, som de fleste former for energiproduksjon, har en direkte påvirkning på lokalsamfunn og menneskers liv. Derfor er det viktig for oss å lytte til de som kjenner nærmiljøet best, og involvere kommunen, grunneierne, naboer og andre interessenter på en god og systematisk måte. Det gjør vi blant annet ved å:
- Rådføre oss og samarbeide med myndigheter, lokalsamfunn, organisasjoner og andre relevante parter gjennom hele prosjektets levetid.
- Bruke lokale utviklingsprogram som reduserer negative virkninger og kartlegger tiltak for å gi tilbake til lokalsamfunnene.
- Bruke lokale leverandører som styrker sysselsettingen lokalt.
- Undersøke og håndtere innvirkningen vår for å sørge for at vi alltid er i tråd med internasjonale rammeverk, som FNs veiledende prinsipper for næringsliv og menneskerettigheter, og IFCs standarder.
Her kan du lese mer om hvordan vi samarbeider med lokalsamfunn
Økt innflytelse og kompensasjon for vertskommuner
I 2024 fikk vertskommuner økt kompensasjon og større innflytelse i vindkraftprosjekter. Det ble i større grad opp til vertskommunen å veie fordelene med vindkraft, som for eksempel økt aktivitet, arbeidsplasser og mer fornybar kraft, opp mot utfordringene, som det å bruke kommunens areal og natur til kraftproduksjon. Deretter er det en åpen prosess som alle lokale interessenter kan delta i gjennom flere offentlige høringer. Det er Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), i dialog med kommunen, som lager et vedtak om en konsesjon for å bygge et vindkraftverk.
Hvordan påvirker vindkraft strømprisen?
I kraftmarkedet settes prisene basert på tilbud og etterspørsel. Svingninger oppstår når tilgangen på kraft endres. Vindturbiner produserer strøm nesten hele tiden, og på spesielt vindfulle dager bidrar vindkraft til å senke strømprisen. Når det blåser mye om høsten og vinteren, sammenfaller dette med et stort behov for strøm. Derfor fungerer vindkraft særlig godt i samspill med vannkraft ettersom vannkraften da kan spares til perioder med mindre vind.
I Europa utfyller ofte vindkraft og solenergi hverandre. Når det ikke blåser, skinner ofte solen. På denne måten gir vindkraft en viktig balanse i kraftsystemet som bidrar til jevnere strømpris over tid – og dessuten bidrar til økt energisikkerhet i Norge og Europa.
Vindkraft, bærekraft og miljø
I en verden som trenger mer fornybar energi raskere, er vindkraft en teknologi som kan bygges ut raskt. Vindkraft kan kutte klimagassutslipp og produsere rimelig elektrisitet til industri, kommuner og andre som trenger det.
Samtidig vet vi at all kraftproduksjon har en innvirkning på miljøet. For vindkraft er noen av utfordringene:
- Bygging av vindkraftverk medfører naturinngrep fra blant annet bygging av veier og fundamenter til vindturbinene.
- Vindkraftverk har innvirkning på fugler og andre dyr som lever på bakken, som for eksempel reinen.
- Vindkraftverk påvirker naturlandskapet visuelt ettersom de best egnede plasseringene for vindmøller ofte også er svært eksponerte.
- Vindturbiner produserer støy, som kan være sjenerende.
På grunn av naturpåvirkningen, har enkelte stilt spørsmålstegn ved hvor miljøvennlig vindkraft på land egentlig er. I Statkraft jobber vi mye med forskning og nøye planlegging for å forutsi, forstå og minimere miljøpåvirkningen vår. Før hvert vindkraftprosjekt gjør vi omfattende vurderinger av miljøkonsekvensene og hva vi kan gjøre for å unngå eller kompensere for dem.
Her kan du lese mer og se eksempler på hvordan vi jobber for å redusere miljøpåvirkningen vår
Innovasjon innen vindkraft på land
Flere tiår med erfaring har gitt oss god kunnskap om hvor og hvordan vi kan planlegge, bygge og optimalisere vindkraftverk. Vi samarbeider også med leverandører som leverer det siste av innovasjon og teknologiutvikling. Som en betydelig aktør i kraftbransjen er Statkraft også en viktig bidragsyter inn i nasjonale og internasjonale forskningssentre og nettverk.

Vindkraftprosjekter som er under planlegging i Norge
Statkraft ser etter muligheter for nye vindkraftprosjekter over hele landet, og gjerne i sammenheng med industriutvikling.
Akkurat nå er disse vindkraftverkene under planlegging:
- Moifjellet
- Norkyn
- Nye Smøla
- Nye Hitra 1
- Nye Kjøllefjord
Les mer om våre planer for norsk vindkraft på land