
Vannkraft
Vannkraft er en fornybar, ren og fleksibel energikilde. Statkraft er Europas største produsent av vannkraft og en ledende aktør globalt. Bli bedre kjent med vannkraftproduksjonen vår og hvorfor vannkraft er en viktig energikilde i dag – og i framtiden.
Statkraft har produsert vannkraft siden 1895. I Norge kommer 90 prosent av all kraftproduksjon fra vannkraft. På verdensbasis utgjør vannkraft rundt en sjettedel av den totale kraftproduksjonen. Noe av det som gjør vannkraft spesielt verdifull, er at den ofte kan lagres fram til vi trenger energien.
Fakta om vannkraft
- 88% av all kraftproduksjon i Norge kommer fra vannkraft (2024, NVE)
- 15% av verdens kraftproduksjon kommer fra vannkraft (IEA)
- Statkraft har 365 vannkraftverk over hele verden
- Statkraft har 55 TWh total produksjon fra vannkraft (2024)
- Statkrafts installerte effekt fra vannkraft er 14 245 MW (2024)
Hva er vannkraft – og hvordan fungerer vannkraft?
Vannkraft utnytter energien fra rennende vann. Det gjøres inne i vannkraftverk som ofte er tilknyttet store vannmagasiner. Når vann er demmet opp i et magasin, kan vannet og energien i vannet lagres fram til vi trenger den.
Vannkraftverk uten magasin kalles ofte elvekraftverk. Her er produksjonen styrt av hvor mye vann som til enhver tid renner forbi.
Noen ganger ligger flere kraftverk etter hverandre slik at energien i vannet utnyttes flere ganger før vannet renner ut i havet.
Du kan se hvordan vannkraft fungerer i denne videoen:
Enkelt forklart fungerer vannkraft slik, steg for steg:
- Regn og smeltet snø samler seg i vannmagasiner, gjerne høyt til fjells.
- Vannet ledes fra vannmagasinet og ned i kraftverket. På veien dit, får vannet høy fart.
- Inne i kraftverket treffer vannet en turbin som begynner å gå rundt. Turbinen er koblet til en aksel og en generator.
- Når turbinen og akselen går rundt, skapes mekanisk energi.
- Den mekaniske energien går videre til en generator der den blir gjort om til elektrisitet.
- Fra generatoren blir elektrisiteten sendt ut på strømnettet til deg og meg. Vannet fortsetter sin reise ut til havet, der kretsløpet gjentas og vannet kan brukes igjen og igjen til å lage strøm.
Fordeler med vannkraft
Hvorfor er vannkraft viktig? Vannkraft kan forsyne mange generasjoner med ren og rimelig energi. I tillegg er vannkraft fleksibel, som vil si at vannet kan lagres i magasiner når etterspørselen er lav, og brukes når etterspørselen er høy. Regulerbare vannkraftverk kan starte og stoppe produksjonen på kort varsel, enten på sekunder eller i et mer langsiktig perspektiv over dager, uker og sesonger. Dette gjør vannkraft særlig godt egnet som energikilde i framtidens kraftsystemer, som vil kombinere fleksibel vannkraft med varierende kraftproduksjon fra vind og sol.
Norges vannkraft fungerer som Europas største fornybare batteri. Omtrent 50 prosent av magasinkapasiteten i Europa ligger i Norge, og Statkraft eier rundt halvparten av de norske magasinene. Vannkraften er ryggraden i Statkrafts kraftproduksjon, og det har den vært i flere generasjon.
Vil du vite mer om hvilken rolle vannkraft vil spille i framtiden? Registrer deg og les energirapporten vår Green Transition Scenarios
Er du nysgjerrig på hva som er Statkrafts strategi for å bidra til framtidens nullutslippssamfunn? Bli kjent med strategien vår her
Statkrafts produksjon av vannkraft
Statkraft er Europas største vannkraftprodusent. I 2024 produserte Statkraft totalt 55 TWh vannkraft rundt omkring i verden. Det tilsvarer over 40 prosent av hele Norges årlige strømforbruk i 2024 (NVE).
Statkraft er eid av den norske stat. Hele kraftproduksjonen vår, også vannkraft, kommer det norske samfunnet til gode i form av mange arbeidsplasser, store inntekter og stabil og utslippsfri tilgang på strøm.
Hvor har Statkraft vannkraftverk og hvor planlegges utvikling?
Statkraft har vannkraftverk i Norden, Europa, Sør-Amerika og Asia. Du kan lese mer om vannkraftverkene våre rundt om i verden ved å utforske dette kartet.
Statkraft planlegger store oppgraderinger av norsk vannkraft. Det markerer en betydelig satsing på fornybar energi og infrastruktur for å møte framtidens energibehov. Ved å ruste opp og utvide de vannkraftverkene vi allerede har, unngår vi også store naturinngrep.
Her kan du lese mer om hvordan vi planlegger å oppgradere norsk vannkraft
Vannkraft i lokalsamfunnet
De fleste former for energiproduksjon har en direkte påvirkning på lokalsamfunn og menneskers liv. Derfor er det viktig for oss å samarbeide tett og systematisk med lokalsamfunnene for å finne gode løsninger og skape positive ringvirkninger. Det gjør vi blant annet ved å:
- Rådføre oss og samarbeide med myndigheter, lokalsamfunn, organisasjoner og andre relevante parter gjennom et hvert prosjekts levetid.
- Bruke lokale utviklingsprogram som reduserer negative virkninger og kartlegger tiltak for å gi tilbake til lokalsamfunnene.
- Bruke lokale leverandører som styrker sysselsettingen i lokalsamfunnene.
- Undersøke og håndtere innvirkningen vår for å sørge for at vi alltid er i tråd med internasjonale rammeverk, som FNs veiledende prinsipper for næringsliv og menneskerettigheter, og IFCs standarder.
Her kan du lese mer om hvordan vi samarbeider med lokalsamfunn
Hvordan påvirker vannkraft strømprisen?
I kraftmarkedet settes prisene basert på tilbud og etterspørsel. Derfor kan værforhold som tørrår, hvor det er lite vann i magasinene, og mindre vindkraft påvirke produksjonen og dermed prisene.
Siden vannkraft stort sett er regulerbar, betyr det at den kan lagres til perioder med høy etterspørsel og lav tilgang på annen energi. Det gir en viktig fleksibilitet i kraftsystemet som bidrar til jevnere strømpris over tid – og dessuten bidrar til økt energisikkerhet i Norge og Europa.
Vannkraft, bærekraft og miljø
For å bremse klimaendringene trenger vi mer fornybar energi, og vannkraft er en av de aller mest effektive energikildene vi har. I tillegg, i en tid med stadig mer ekstremvær og store nedbørsmengder, er vannmagasinene med på å redusere flomfare.
Samtidig vet vi at all kraftproduksjon har en innvirkning på miljøet. For vannkraft er noen av utfordringene:
- Bygging av vannkraftverk gir naturinngrep som følge av bygging av dammer og heving og senkning av vannstander.
- Vannkraft påvirker naturlandskapet ved at for eksempel fossefall reguleres og legges i rør.
- I elvene er arter som laks, ørret og elvemuslinger sårbare for vandringshinder og endringer i vanntemperatur, hastighet og volum.
På grunn av naturinngrepene har enkelte lurt på hvor miljøvennlig vannkraft egentlig er. I Statkraft jobber vi hele tiden med både forskningsaktiviteter og nøye planlegging for å forutsi, forstå og minimere miljøpåvirkningene fra aktivitetene våre, for eksempel ved å forbedre fiskens leve- og gyteområder og hjelpetiltak under fiskens vandring i elvene.
Her kan du lese mer og se eksempler på hvordan vi jobber for å redusere miljøpåvirkningen vår
Innovasjon – hvordan forbedres vannkraft?
Vannkraftens opprinnelse var preget av imponerende ingeniørbragder. Siden den gang har det skjedd kontinuerlig utvikling og forbedring som har gjort at vi kan utnytte vannkraften enda bedre for hver gang. Ethvert vassdrag har ofte skreddersydde løsninger som sørger for at kraftverket er tilpasset særegne forhold. Som en betydelig aktør i kraftbransjen er Statkraft også en viktig bidragsyter inn i nasjonale og internasjonale forskningssentre og nettverk.
Innovasjon har preget Statkraft fra starten av og er en av verdiene som styrer arbeidet vårt. Gjennom kompetansen vår, engasjementet for forskning og utvikling, og både evne og vilje til å gå inn i nye forretningsmuligheter, vil vi fortsette å lede an i utviklingen av vannkraften.

Slik oppgraderer vi norsk vannkraft
Statkraft planlegger store oppgraderinger av norsk vannkraft. Det markerer en betydelig satsing på fornybar energi og infrastruktur for å møte framtidens energibehov. Ved å ruste opp og utvide de vannkraftverkene vi allerede har, unngår vi også store naturinngrep.
Les mer om våre planer for norsk vannkraft