Statkraftkonferansen
21. mai 2025:
Konkurransekraft
Vi samler ledende eksperter, beslutningstakere og innovatører til Statkraftkonferansen for en ettermiddag fylt med innsikt, nettverksbygging og diskusjoner.
I år står konkurransekraft på agendaen:
Den europeiske energiomstillingen skjer i et raskt tempo, men konkurransekraften er svekket og geopolitiske spenninger kan ytterligere forverre situasjonen - og forsinke det grønne skiftet.
Vi vet at vi skal omstille oss, men hvordan kan vi samtidig ivareta norsk og europeisk konkurransekraft?
På Statkraftkonferansen 2025 diskuterer vi mulighetsrommet og utfordringene vi står overfor, både geopolitisk og på lokalt nivå.
Oppdateringer og informasjon om foredragsholdere som blir lagt ut fortløpende.
Opptak fra Statkraftkonferansen 2024
Krafttalen
Birgitte Ringstad Vartdal
Energy Transition Outlook
Fareed Zakaria, Jon Moore and Birgitte Ringstad Vartdal
Geopolitical Tensions
Fareed Zakaria and Espen Barth Eide
The Future of Europe
Fareed Zakaria and Enrico Letta
Jonas Gahr Støre
Bærekraftig utvikling i Nordområdene v/ Norsk Industri
Harald Solberg
Bærekraftig utvikling i Nordområdene v/ Boliden
Mikael Staffas
Bærekraftig utvikling i Nordområdene v/ H2 Green Steel
Otto Gernandt
Bærekraftig utvikling i Nordområdene v/ panel
Sofie Høgestøl, Sigurd K. Rafaelsen, Bård L. Thorheim og Torgeir Knag Fylkesnes
Natur vs. klima
Sofie Høgestøl, Bård Tufte Johansen, Kristin Halvorsen og Ellen Hambro
Styreperspektivet i grønn omstilling
Alexandra Bech Gjørv
Program 2024
Statkrafts konsernsjef gir sin vurdering av kraftmarkedene i verden og i Norge, hva er det som skal til for å få til det grønne skiftet, og hva slags planer har Statkraft for å levere på det?
Gjester:
- Birgitte Ringstad Vartdal, konsernsjef i Statkraft
- Jon Moore, CEO i Bloomberg NEF
- Espen Barth-Eide, utenriksminister
Fareed Zakaria, forfatter og mangeårig journalist og spaltist i CNN og Washington Post. Han driver CNN’s podcast «Fareed Zakaria – Global Public Square», hvor han gir innsiktsfulle analyser og intervjuer eksperter og verdensledere om aktuelle tema.
På Statkraftkonferansen inviterer han til samtaler om energiverden med Jon Moore, CEO i Bloomberg NEF og Statkrafts konsernsjef, Birgitte Ringstad Vartdal. Jon Moore sitter på omfattende innsikt og analyser om energiverdenen. Vi hører mer om hvordan konsernsjefen for et slikt apparat ser på fremtiden. Stemmer det med virkelighetsbildet til Europas største fornybarselskap?
Videre gir han sine refleksjoner omkring utfordringene verden står i nå, både med tanke på geopolitisk uro, omstillinger i USA og Europa, og ikke minst det amerikanske valget, og han inviterer også inn utenriksminister Espen Barth-Eide til samtale.
I en tid preget av uro og grønn omstilling er utviklingen i nordområdene høyt på agendaen. Stikkord er sikkerhetspolitikk, industriutvikling og lokal motstand mot nedbygging av natur og inngrep i samiske interesser.
Mens deler av Nord-Sverige opplever befolkningsvekst knyttet til industrisatsinger, strever Nord-Norge med å få til det samme. Hvordan påvirker utviklingen i nordområdene en region som trenger mer kraft, men som også er vant til kraftoverskudd og lave kraftpriser?
- Vi hører fra svensk industri om hva som har vært avgjørende for å lykkes: Mikael Staffas er konsernsjef i Boliden, som investerer stort både i Sverige og Norge og bygget seg opp til en nordisk bransjeleder innen metallindustrien.
- Otto Gernandt er CFO i H2 Green Steel, og representerer ny industri i Sverige som sikter mot å avkarbonisere produksjon av stål.
Hva har vært suksessfaktorene for disse selskapene? Hva må til fremover?
- Harald Solberg er ny leder i Norsk Industri, og deler sine refleksjoner omkring det å legge til rette for arbeidsplasser og verdiskaping i Norge. Hva kan vi lære av Sverige?
- Konferansier Sofie Høgestøl leder den politiske debatten om hvilke grep som må til på den norske siden av grensen, for en bærekraftig utvikling av landsdelen
Verden står i en klimakrise, og samtidig varsles det også om en naturkrise. Menneskelig aktivitet varmer opp verden. Samtidig fortrenger dagens forbruk store naturarealer. Hvilken krise skal vi løse først, og kan vi egentlig velge?
Bård Tufte Johansen, er programleder i NRK og har fått mye oppmerksomhet omkring sitt program «Oppsynsmannen», der han tar rollen som naturens oppsynsmann og ser på hvordan natur må vike for utvikling.
Kristin Halvorsen leder forskingsorganisasjonen CICERO Senter for klimaforskning. Med sin bakgrunn som statsråd og politiker, styreleder i Norsk Forskningsråd og nestleder i styret til Stockholm Environment Institute, hva tenker hun om den pågående naturkrisen?
Alexandra Bech Gjørv er styreleder i Statkraft. Hun ser nærmere på rollen styrene har i den omstillingen verden skal gjennom. Hva står på styreledernes agenda? Hva holder dem våkne om natta?