Land
Utvidelse av Alta kraftverk med et tredje aggregat
Statkraft vurderer å utvide Alta kraftverk med et tredje aggregat og har satt i gang et prosjekt for å utrede om dette er teknisk og miljømessig mulig å gjennomføre. På denne siden kan du løpende gi innspill til prosjektet, få informasjon om fremdrift, fremtidige møter og kontaktinformasjon til prosjektet.
Om prosjektet
Hver vår, sommer og høst tappes en betydelig mengde flomvann som kunne vært utnyttet til kraftproduksjon forbi Virdnejavre-dammen. Dette vannet kommer ut av flomtunellene om lag 200 meter nedstrøms dammen. Ved å lede en del av dette flomvannet gjennom kraftverket i stedet for at det tappes i flomtunellene, kan vi øke produksjonen av fornybar vannkraft med mellom 100 og 150 GWh pr år (millioner kiloWatt-timer).
Alta kraftverk har i dag to aggregat. Allerede da kraftverk ble bygget i 1980-årene ble det planlagt for installasjon av et tredje aggregat, men strømnettet i Finnmark var ikke dimensjonert for å ta i mot så mye kraft. Med Statnetts nye 420 kV linje til Skaidi og trolige videreføring til Adamselv, styrkes strømnettet på en slik måte at nettet kan ta imot kraften fra et tredje aggregat i Sautso.
Hva arbeidene eventuelt vil innebære:
- Dam, tuneller og maskinhall er allerede på plass, og det gjenstår kun installasjon av turbin, generator og transformator inne i fjellet.
- Det meste av arbeidet vil skje inne i den eksisterende fjellhallen, og det vil ikke være behov for tyngre anleggsarbeid i fjellet eller nye tipper.
- Å lede mer av flomvannet inn i kraftverket vil føre til redusert vannføring deler av året på den ca. 1800 meter lange strekningen mellom utløpet av flomtunellene (punkt A) og kraftverket (punkt B). Dette er ikke en lakseførende strekning.
- Et nytt aggregat vil ikke påvirke vannføringen i Altaelva oppstrøms dam og nedstrøms kraftverket. Altadammen vil bestå som i dag uten endring i Virdnejavre-magasinet.
- Alta kraftverk har et av Norges strengeste manøvreringsreglement og Statkrafts vurdering er at et tredje aggregat kan bygges og driftes uten å endre dagens manøvreringsreglement.
- Vi tror at en eventuell utvidelse vil kunne gjøres med svært begrensede naturinngrep og miljøpåvirkninger, men dette skal undersøkes grundig i løpet av sommeren 2024.
Mer fornybar kraft til husholdninger og industri
Et tredje aggregat vil kunne sikre mer fornybar kraft til husholdninger og industri ved å få mer energi ut av et eksisterende anlegg og eksisterende reguleringer. Et tredje aggregat vil gi 100-150 GWh pr år, som tilsvarer om lag forbruket til mellom 5000 og 7500 eneboliger, eller produksjonen fra 15-20 småkraftverk. Prosjektet vil også bidra til økte kraftinntekter til kommunen, hovedsakelig fra økt eiendomsskatt.
Oppstart av prosjektet
Prosjektet befinner seg fortsatt i en tidlig fase, og en eventuell utvidelse avhenger også av tilstrekkelig nettkapasitet og lønnsomhet. Dersom det blir gitt tillatelse til installasjon av et nytt aggregat vil dette tidligst kunne komme i drift rundt 2030.
Siste oppdateringer
Agenda:
- Innledning v/ Regiondirektør Region Nord, Maren Sisilie Joné
- Orientering om prosjektet og veien videre v/ prosjektleder Tor Oxhovd
- Spørsmål og svar
Møtet vil bli tolket til samisk.
Tid: Tirsdag 3. september, 18:00-20:00
Sted: Máze skole
Prosjektets fremdriftsplan:
Statkraft ser alltid etter muligheter for å utbedre og effektivisere våre kraftverk der dette er teknisk/økonomisk akseptabelt og innenfor forsvarlige miljømessige rammer. Alta kraftverk åpnet i 1987 med 150 MW installert effekt. Kraftverket har nærmere 695 GWh i årlig produksjon. Alta kraftverk har installert to aggregater, og allerede under planleggingen og byggingen ble det gjort klart for å utvide kraftverket med et tredje aggregat. En utvidelse har vært vurdert flere ganger siden oppstarten av kraftverket, og når nettkapasiteten nå ser ut til å komme på plass, er en realisering av det tredje aggregatet igjen blitt aktualisert. En viktig faktor når vi vurderer en eventuell utvidelse av Alta kraftverk er at vi tror utvidelsen kan gjøres med svært begrenset ny påvirkning på natur og miljø.
Det er helt riktig at uten nytt nett i Finnmark, vil det være vanskelig å gjennomføre en utvidelse i Alta. Nettsituasjonen har gjort at det ikke har vært mulig å utvide Alta kraftverk tidligere. Økt nettkapasitet i Finnmark er en forutsetning for utvidelse av kraftverket. I dag er det bygget ut 420 kV høyspentlinje frem til Skaidi. Det er nå besluttet at denne høyspentlinjen skal forlenges til Hammerfest. I tillegg planlegger Statnett ny 420 kV høyspentlinje østover til Adamselv. Dette øker kapasiteten i høyspentnettet i regionen og gir plass til ny produksjon, blant annet fra et eventuelt nytt aggregat i Alta kraftverk.
I kraftverket er det plass til å installere et aggregat på inntil 120 MW. Ved å utnytte flomvannet som i dag tappes i flomtunellene forbi Altadammen både vår, sommer og høst, vil kraftverket kunne produsere ny kraft som tilsvarer forbruket til om lag 6000 husstander.
De eksisterende fjellanleggene gir oss en øvre grense på om lag 120 MW. Å skulle bygge større enn dette vil kreve større fjellanlegg, og det er ikke aktuelt.
Et manøvreringsreglement fastsetter de forholdene som må ivaretas under driften av et kraftverk. Det tok flere tiår å lande et endelig manøvreringsreglement for Alta, og vi har i dag et reglement som balanserer kraftproduksjon med hensynene som må tas i et nasjonalt laksevassdrag. Vi mener et tredje aggregat kan realiseres innenfor rammene av dagens manøvreringsreglement, og prosjektet vil ikke ta initiativ til endringer i det.
Vårt utgangspunkt er som sagt at en eventuell utvidelse vil ha svært begrenset ny påvirkning på natur og miljø, men det skal den videre prosessen med undersøkelser i felt avklare. Det bygningsmessige i kraftstasjonen ble klargjort da anlegget ble bygget, og det gjenstår i hovedsak installasjon av turbin, generator, trafo og bryteranlegg. Det vil ikke være behov for tungt anleggsarbeid i fjellet eller nye tipper. Altadammen vil stå uforandret og det vil ikke bli noen endring i Virdnejavre-magasinet. Vår vurdering er at et nytt aggregat ikke vil endre vannføringen i Altaelva, utover å redusere vannføringen på elvestrekningen mellom flomtunellene ved dammen og utløpet fra kraftverket i flomsituasjoner. Dette er ikke en lakseførende strekning. Hvilke konsekvenser et tredje aggregat har på natur og miljø er naturligvis en av de aspektene som må utredes nøyere i den videre prosessen.
Det bygningsmessige i kraftstasjonen ble klargjort da anlegget ble bygget, og det vil ikke være behov for tungt anleggsarbeid. Hvilke mindre arbeider det kan bli behov for er det for tidlig å si, men det er noe som skal klarlegges videre i prosessen, og som vi er opptatt av å involvere berørte parter i, ikke minst reindriften.
Den informasjonen vi har pr. i dag er at Statnetts regionale linjenettet mellom Alta og Sautso og Sautso og Lakselv er sterkt nok til å håndtere en økt produksjon i Alta kraftverk fra et evt aggregat 3. Vi forventer dermed ikke at det er behov for behov for oppgradering av hovedlinjene som går ut fra Sautso på grunn av A3. Det skal allikevel ikke utelukkes at Statnett har behov for noen mindre justeringer og arbeider i tilknytning til sine koblingsanlegg helt lokalt i Sautso, Alta og Lakselv. Et koblingsanlegg er punktet der flere linjer møtes og kobles sammen. Dette vil Statnett komme tilbake til i den videre prosessen dersom det skulle være noen behov.
Revisjonsadgangen for Alta-reguleringen var i 2022. Konsesjonsvilkårene for Alta kan med andre ordrevideres nå. Når det er sagt, var det flere runder med prøvereglement fra utbyggingen startet frem til 2010 når det ble fastsatt et endelig manøvreringsreglement for Alta-elva. Gjeldende reglement er dermed ikke mer enn 14 år gammelt. Statkrafts vurdering er at et tredje aggregat kan installeres og driftes innenfor det reglementet som ligger der i dag og Statkraft kommer ikke til å ta initiativ til revisjon av manøvreringsreglementet som følge av prosjektet.
Vi kjenner naturligvis godt til at dette er et nasjonalt laksevassdrag, og at det er helt spesielle krav og begrensninger knyttet til reguleringen. Vår vurdering er at lakseførende strekning i Altaelva ikke blir direkte berørt av tiltaket, men kun strekket mellom dagens flomtunell og utløpet fra kraftverket. Dette vil vi få klare svar på fremover gjennom de utredningene som skal gjennomføres.
Det er det for tidlig å si noe helt konkret om, og er noe som må avklares videre. Både eiendomsskatt og naturressursskatt, som beregnes ut fra produsert mengde energi (økt GWh), er antatt å øke noe ettersom et nytt aggregat vil øke produksjonen med mellom 100 og 150 GWh pr. år.
I byggefasen vil det føre til økt aktivitet og lokale arbeidsplasser i forbindelse med en eventuell installasjon, men det er ennå litt for tidlig å si noe konkret om omfanget.
Vi er godt kjent med at det er en betydelig reiselivsnæring tilknyttet Altaelva, og er opptatt av å ha god dialog med disse aktørene gjennom en eventuell prosjektfase.
Alta vannkraftverk
Alta kraftverk har en helt spesiell plass i norsk vannkrafthistorie. Her finner du mer informasjon om historien og det eksisterende kraftverket.
Les mer her