Land
Nye Kjela dammer
Her finner du informasjon om prosjekt, fremdrift og kontaktinformasjon for Nye Kjela-Dammer-prosjektet, ved Kjelavatn på Haukelifjell i Vinje kommune.
Om prosjektet:
Kjela Dammer demmer opp Kjelavatn på Haukelifjell i Vinje kommune. Dagens betongplatedammer, hoveddam og sperredam tilfredsstiller ikke de nye kravene til damsikkerhet, og skal derfor erstattes av to nye steinfyllingsdammer.
Prosjektet er dermed et viktig bidrag for å fortsette å sikre produksjon av fornybar og regulerbar vannkraft i mange tiår fremover. Arbeidet startet i september 2022 og de nye dammene skal stå ferdig i 2026. Total kostnad for prosjektet er ca. 400 millioner kroner.
Hva skal gjøres?
Hovedarbeidet består av bygging av to nye steinfyllingsdammer med asfalt-betong kjerne som settes på en betongsokkel. Hoveddammen vil etter ferdigstillelse ha en lengde på 250 meter og en høyde på 34 meter. Sperredammen vil etter ferdigstillelse ha en lengde på 340 meter og en høyde på 24 meter. Det skal også etableres ny tappetunnel med lukearrangement. I tillegg skal eksisterende platedammer av betong rives.
Involverte:
Det er Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) som har pålagt Statkraft å gjennomføre prosjektet for å tilfredsstille de nye kravene (knyttet til dagens vurderinger av konsekvenser av klimaendringer og risiko for terror/krig) til damsikkerhet i Norge.
Det er Hæhre Entreprenør som er hovedentreprenør i prosjektet, mens Andritz Hydro leverer 2 nye tappeluker til den nye tunnelen. Norconsult er rådgivende ingeniør, og Statkraft Energi AS har prosjekt- og byggeledelse.
Last ned brosjyre:
Siste prosjektoppdateringer
Man tar ikke sommerferie på slike damanlegg i høyfjellet, så det var full drift i hele sommer.
De nye tappelukene ble også støpt inn nede i lukesjakta, i en massiv 280 m3 støp gjennom 2 døgn.
Vi fortsetter å «plastre» med storstein på damtoppene, samt produsere storstein i steinbruddet, så lenge snøen ikke kommer.
Men mesteparten av damarbeidene må fullføres neste sommer. Så det blir vinterpause på anlegget fra ca. desember, men ikke lenger enn til mars.
I februar starter vi oppbrøyting igjen, for å kunne rive de gamle betongplatedammene, samt å sprenge gjennomslag på den nye tappetunnelen.
Disse arbeidene må gjøres i mars-april, mens vannstanden i Kjelavatn kan holdes helt nede på LRV (Lavest Regulerte Vannstand). Deretter starter jo snøsmeltingen.
Etter påske starter vi med å fullføre damarbeidene, og utover sommeren begynner vi å rydde opp etter oss igjen. Dette slik at terrenginngrepene i størst mulig grad restaureres tilbake til naturen igjen.
Nå begynner dammene virkelig å ta form, det er stor interesse for anlegget både fra fagfolk og media, og vi har mange besøkende. Spørsmålet er om vi rekker å bli ferdige med asfaltkjernen før vinteren.
Etter hvert som dammene blir smalere mot toppen, blir det trangt for maskinene å jobbe parallelt, så vi må nok gjøre noe nattarbeid for å komme i mål. Vi er i rute i henhold til fremdriftsplanen.
Snørydding og fullføring av fjorårets damfot-injeksjon i fjellet under dammene fortsatte. Injeksjonen er mer omfattende enn først antatt.
Dammenes asfaltkjerne fikk oppstart i slutten av måneden, først med «håndlegging», senere med en spesiell asfalt utleggermaskin utover i juni.
Rett etter påske startet vi ny sesong med bygging av de nye dammene. Mye snøbrøyting i starten, men så snart vi fikk hull på snøen mot bakken ble det raskt bart i områdene rundt.
Allerede i uke 16 kunne vi fortsette med dypinjeksjon av berget under dammene, slik at vi blir kan ferdigstille dette til damkjerne av asfaltbetong skal starte mot slutten av mai. Det blir en hektisk sesong, med masse aktivitet, men vi er godt i gang, og gleder oss til fortsettelsen.
I mars ble inntakskonstruksjonen (et nålestengsel) til bunntappe-tunnelen forsterket og forhøyet med 1,5m. Dette fordi man senere bl.a. skal rive de gamle betongplate-dammene, og derav vil «kjøpe seg litt ekstra sikkerhet og tid» mot vannstandsstigning ved snøsmelting vinteren 2025 og 2026.
Vi fikk også etablert nytt vannstandsmålesystem i Kjelavatn. Jobben med dette var svært krevende med full vinter i høyfjellet, inkludert mye snøbrøyting og bygging av anleggsveger allerede fra medio februar, men alt gikk fint og vi ble ferdige rett før påske.
Anlegget tar vinterpause midt i desember, men starter trolig opp igjen allerede i slutten av februar, da det skal gjøres noen arbeider når Kjelavatn ligger lavt i mars.
Dypinjeksjon under dammene er en del forsinket, men dypløpene er ferdige, slik at fortsettelse oppover i skråningene kan fortsette parallelt med dambygging fra bunnen av neste sesong.
"Telt" og oppvarming fra "Kokkoverk" før siste støp i damfot Hoveddam. Gikk veldig fint.
Vinteren kom tidlig i år, men med gode vinterforberedelser som oppvarming for betong og injeksjon, har arbeidene likevel gått bra.
I høst har det vært stor produksjon på mange fronter; i dam-føtter, steinbrudd med steinknusing, ny tunnel og lukesjakt.
Det er nå to knuseverk (fin og grov) og et sorteringsverk som nå produserer mindre fraksjoner fra steinbruddet til mellomlagring før innbygging i dammer neste år.
Sauelaget som har hytte inne i anleggsområdet har startet innsanking av 1400 sau fra fjellet. Hittil har dette gått smertefritt, både for anleggsdriften og innsankingen gjennom godt samarbeid.
Lukekassen til ny bunntappeluke har blitt heiset ned sjakta. Nå jobber Andritz med montering av denne i posisjon for å gjøre den klar for innstøping av Hæhre i oktober.
Uværet «Hans» forhindret heldigvis ikke en god fremdrift i prosjektet, og vi fikk gjennomført et vellykket gjennomslag i lukesjakt i forrige uke.
Som følge av ekstremværet ble også det viktig arbeidet som pågår på Kjela Dammer mer aktuelt, og NRK publiserte en reportasje med referanse til sikring mot ekstremvær og terror på NRK.no og NRK TV.
I uke 33 kommer det til å gjennomføres en redningsøvelse sammen med alle blålysetatene i Vinje kommune.
Aktiviteten er stor selv om det er noen som har ferie nå. 1400 sauer er sluppet på sommerbeite og det har gått helt fint i forhold til anleggsdriften.
Når det gjelder selve arbeidet er sokkelstøp på sperredam kommet langt og det ser nesten ut som det bygges en ny E134. Støp av ledevegger (for lekkasjer) har også kommet langt. Ved Hoveddam fortsetter sprengning av sokkelgrøfter, og betongarbeidene starter trolig i neste uke. I steinbruddet fortsetter frisering med små-salver før mer ordentlig start brudd-drift i august. Tunnelutstyr er rigget ned, med tilhørende renseanlegg. Arbeider fortsetter gjennom hele sommeren.
Vi leverer fortsatt godt HMS-arbeid. I tall og detaljer ser det slik ut: H1&H2=0, 429 RUH'er, dvs. ca.30 pr. årsverk. Gjenvinning avfall 79%. Minimal forurensning av Ytre Miljø; etablerte barrierer, siltgardiner og oljelenser fungerer bra.
Støp av betongsokkel på sperredam fortsetter, også ledevegger for lekkasjer. Første åpnings-salve i steinbrudd i dag. Andritz på befaring for luker denne uka. Sauegjeterne på plass i ny-flyttet hytte, og første saueflokk ble sluppet ut på beite i fjellet sist søndag.
Ny tappetunnel og nye sokkelgrøfter er fullført. Saugjeter-hytta ble vellykket flyttet 100 m nedstrøms, og vil være klar til og benyttes rundt Sankthans. Arbeidet med 1. støp på betongsokkel sperredam er også ferdigstilt, og er en viktig milepæl for prosjektet.
Fortsatt mye snø der det ikke er brøytet for anleggsvirksomhet på Kjela Dammer. Siste 2 salver i forskjæring til tunnel i dag, og et tunnel-lag starter opp i neste uke. Sprengning og rensk av sokkelgrøfter fortsetter, betongarbeider for sokkel starter i neste uke. Gjeterhytte også klar for flytting.
Noen av aktivitetene denne uken har vært førstehjelpskurs, besøk av VTA, prosjekterende og geologer. Vi har også fått fast besøk av ekte fjellryper ved anleggskontoret. Arbeider fortsetter med forskjæring tunnel og sokkelgrøft sperredam.
Det blir trolig også start ved hoveddam i neste uke. Støp av fundamenter for flytting av gjeterhytte er utført, flytting ca. 1.juni.
Blandet vær, både snøvær og sol, men gode arbeidsforhold ved Kjela Dammer denne uka. Denne uka er flere salver sprengt både i forskjæring til ny tunnel og i sokkelgrøft sperredam. Det har pågått snørydding ved hoveddam, også for flytting av gjeterhytte.
Til tross for en værkombinasjon av snø, sludd, regn, sol og vind, har det vært bra framdrift ved Kjela dammer i uke 17.
Flere salver sprengt både i forskjæring ny tappetunnel og sokkelgrøft sperredam. Snøbrøyting med bulldozer ved damfot hoveddam, slik at vi snart er klare for sokkelgrøft der også.
Et TV-team fra Novemberfilm har også gjort sine første film-opptak på anlegget. Dette i samarbeid med Hæhre Entreprenør, og ambisjonen er å lage ikke mindre enn 24 episoder for TV2 om anleggsbransjen i Norge, med Kjela dammer som et av flere spennende prosjekter. Målet er økt rekruttering av ungdom til bransjen.
Denne uka har vår hovedentreprenør Hæhre i samarbeid med lokale Kaasa&Ringhus brøytet veier inn til anlegget. Snødybden varierer mellom 1,5 og 4 meter. To store gravemaskiner tar også ned kantene både for å bedre sikt, samt sikkerhet for skiløpere, snøskutere og dyr.
Prosjektets fremdriftsplan
Relatert
Vesle Kjela vannkraftverk
Vesle Kjela vannkraftverk utnytter et fall på 48 meter mellom Kjelavatn og Førsvatn i Tokke/Vinje-reguleringen i Vinje kommune i Vestfold og Telemark fylke.
Les mer
Vannkraft
Statkraft har mer enn 125 års erfaring med vannkraft og er Europas største vannkraftprodusent. Den største delen av kraftproduksjonen vår kommer fra denne energikilden.
Les mer