Land
Kraftmarkedet, strømpriser og utenlandskabler
Norge er Europas største produsent av fornybar energi, og strøm importeres og eksporteres via utenlandskabler til og fra våre naboland og kontinental-Europa. Men hvorfor gjør vi det, og hvordan påvirker det strømprisen her hjemme?
Hvorfor har vi et kraftmarked?
Kraftmarkedet er et system der strøm produseres, kjøpes og selges basert på tilbud og etterspørsel, og i Norge er det tett knyttet til det nordiske og europeiske markedet gjennom handel på kraftbørsen Nord Pool. Dette sikrer effektiv utnyttelse av strømressursene, stabil forsyning, og bidrar til lavere priser i snitt, samtidig som det skaper verdier for Norge.
Kraftsystemet må være i balanse hele tiden. Det betyr at det må produseres og forbrukes like mye kraft til enhver tid. For å sørge for at dette gjøres så effektivt som mulig har man etablert kraftmarkedet.
Kraftmarkedet er en effektiv måte å balansere tilbud og etterspørsel på tvers av regioner og landegrenser. Det gjør det mulig å bruke ressursene der de er mest tilgjengelige – som norsk vannkraft i våte år eller europeisk vindkraft på vindfulle dager. Ved å koble oss til et større marked kan vi sikre strømforsyning i perioder med lav produksjon og eksportere overskudd når vi har mer kraft enn vi trenger. Dette gir stabile og konkurransedyktige priser over tid.
Kraftmarkedet som løsning fremfor selvforsyning
Å være en del av et kraftmarked gir oss fordeler som vi ikke ville hatt ved å stå alene. Norge har perioder med høy vannkraftproduksjon og overskudd av strøm, men også år med lite nedbør og behov for import. Gjennom kraftmarkedet kan vi eksportere når vi har for mye, og importere når vi trenger det, uten å måtte bygge ut store mengder ekstra kraftproduksjon i Norge.
Et eksempel på dette er tørråret i 2010, da Norge opplevde lav vannkraftproduksjon. Som en del av det integrerte kraftmarkedet kunne vi importere strøm og holde prisene lavere enn de ville vært om vi kun hadde vært avhengige av egen produksjon.
Alternativet, altså å være selvforsynt til enhver tid, ville krevd massiv utbygging av kraftverk med store naturinngrep og høyere kostnader. Kraftmarkedet gir oss derfor trygghet, lavere priser over tid, og bærekraftige løsninger uten å overbelaste norsk natur.
Hvordan kraftmarkedet henger sammen – steg for steg
Variasjoner i strømpriser
Kraftmarkedet sikrer stabile strømpriser over tid, til tross for variasjoner.
Snittprisen på strøm er ikke mye høyere enn før energikrisen i 2021/22, men variasjonene har økt. Værforhold som tørrår og mindre vindkraft påvirker produksjonen og prisene. Samtidig har høyere priser på gass og kull i Europa ført til perioder med dyrere strøm i Norden. Kraftmarkedet justerer priser etter tilbud og etterspørsel, men svingninger oppstår når tilgangen på kraft endres.
Sør-Norge har for eksempel ofte hatt høyere strømpriser enn resten av landet på grunn av:
- Høyere etterspørsel i området (mange husholdninger og industribedrifter).
- Tett tilknytning til utenlandske strømnett (som Tyskland, Nederland og Storbritannia), som gjør at prisene påvirkes av det europeiske kraftmarkedet.
Kraftutveksling bidrar til å dempe disse svingningene, men det kan fortsatt oppstå topper i perioder med høy etterspørsel eller lav produksjon. Over tid stabiliserer markedet prisene og sikrer en effektiv bruk av ressursene.
Denne grafen viser spotprisen satt på Nord Pool for prisområdet NO2, som dekker den sørvestre delen av Norge, inkludert byer som Kristiansand og Stavanger. Inflasjonsjusterte priser viser at nivået i 2024 ikke er så mye høyere enn før energikrisen som rammet Europa i 2021-2023.
Strømpriser i Norge inkluderer støtteordninger som demper belastningen for husholdninger. Gjennomsnittsprisen for NO2 hittil i 2024 er på et lavt nivå, og med strømstøtte reduseres prisen ytterligere under terskelverdiene.
Snittprisene for NO2 i 2024 er på det laveste siden 2020:
År | Gjennomsnittig årlig pris i NO2 (øre/KWh) |
2024 | 58,829 |
2023 | 90,406 |
2022 | 212,766 |
2021 | 76,229 |
2020 | 9,805 |
2019 | 38,664 |
Kilde: Nordpool, 20.desember 2024. Inkluderer ikke MVA, elavgift, påslag og nettleie
Spørsmål og svar angående kraftmarkedet og strømpriser
Å "kutte kablene" og stoppe eksport av strøm høres kanskje ut som en enkel løsning for å redusere strømpriser i Norge, men det ville hatt alvorlige konsekvenser for både forsyningssikkerheten, økonomien og miljøet. Her er de viktigste grunnene til hvorfor vi ikke bare kan kutte kablene:
Sårbarhet for strømunderskudd: Uten kablene kan vi ikke importere strøm i tørrår eller på kalde dager med høy etterspørsel. Dette kan føre til rasjonering og økt risiko for strømkriser. Dette er spesielt aktuelt i årene som kommer, med mer ekstremvær som flom og tørke.
Tap av viktige inntekter: Eksporten gir store inntekter som brukes til vedlikehold av kraftverk, utvikling av grønn energi og norsk velferd. Uten eksport ville vi gå glipp av denne økonomiske fordelen.
Høyere og mer ustabile priser: Uten tilgang til det europeiske markedet ville strømprisene i Norge variere mer, spesielt i tørrår. Eksport og import bidrar til å jevne ut prisene over tid.
Mindre støtte til grønn omstilling: Norsk vannkraft erstatter fossile energikilder i Europa. Uten eksport ville flere land måtte bruke kull og gass, noe som øker globale utslipp.
Ineffektiv bruk av vannkraft: Uten kablene kan ikke overskuddsstrøm eksporteres, og energi går til spille. Eksport gjør at vi utnytter vannkraftens fleksibilitet fullt ut.
Svekking av samarbeid og forsyningssikkerhet: Kablene sikrer stabil tilgang til strøm for Norge og Europa. Å kutte dem vil svekke både tillit og samarbeid, og gjøre Norge mindre relevant som energipartner.
Kablene gir oss fleksibilitet, stabilitet og økonomisk gevinst, samtidig som vi bidrar til Europas energisikkerhet og klimamål. Å kutte kablene ville skape flere problemer enn det løser.
Eksport kan bidra til høyere strømpriser når etterspørselen i Europa er stor. Likevel påvirkes prisene også av andre faktorer, som tilgang på vannkraft, værforhold og forbruk i Norge. Eksport sikrer oss fleksibilitet til å importere når vi trenger det.
Nei. Eksport av kraft kommer ikke foran norske behov. Når Norge har behov for og dermed etterspør kraften selv vil norske priser være høyere enn prisene i utlandet. Da vil det i stedet være import til Norge fra utlandet, til en lavere pris enn den norske prisen. I tillegg er det flere mekanismer som sørger for at vi har god forsyningssikkerhet til norske husholdninger og bedrifter.
Når etterspørselen i Europa er høy kan handel med utlandet gi høyere priser i Norge. Samtidig kan eksport bidra til at ressursene ikke sløses, for eksempel ved at vann ikke helles på havet i perioder med fulle magasiner. I importsituasjoner bidrar utvekslingen til at vi får lavere kraftpriser i Norge, og i perioder hvor det er lite kraft tilgjengelig bidrar den til at vi får dekket alt forbruket og unngår rasjonering.
Å fornye Skagerakkablene har minimal effekt på strømprisene, men styrker det nordiske energisamarbeidet. Alternativet til kraftutveksling er en stor kraftutbygging i Norge, noe som vil kreve store naturinngrep. Kraftutveksling er en mer bærekraftig løsning som også bidrar til å redusere prisvariasjonene i markedet.
Strømstøtten fra Stortinget gir deg hjelp når spotprisen på strøm (uten MVA og påslag) er over 73 øre per kWh. For de timene dette skjer, dekker staten 90 % av det som overstiger 73 øre. I tillegg legges det til 25 % ekstra som kompensasjon for MVA-en du betaler på strømmen.
Dette betyr at selv om strømprisene skulle være veldig høye et par timer en kveld, så vil staten betale det meste av dette.
Oppdag kraftmarkedet: Strømpriser og systemdata
Kraftpriser og kraftsystemdata
Vil du forstå hva som styrer strømprisene og kraftmarkedet? Denne siden fra NVE gir deg en komplett oversikt over produksjon, forbruk og nøkkeltall som former det norske kraftsystemet. Utforsk hvordan faktorer som vær, etterspørsel og internasjonale markedstrender påvirker prisene over tid.
Besøk NVEs side for oppdatert innsikt i kraftsystemet
Hva driver strømprisene?
Hvorfor svinger strømprisene, og hva kan gjøres for å sikre mer stabile kostnader? Regjeringens strømprisutvalg går i dybden på årsakene bak prisøkningene og foreslår løsninger for fremtidens kraftmarked. Utforsk rapporten for innsikt i hvordan det norske og europeiske markedet henger sammen og hva det betyr for deg.
Se rapporten her
Dagens strømpriser fra Nord Pool
Nord Pool publiserer daglige strømpriser for Norge og resten av det nordiske kraftmarkedet. Her kan du følge med på oppdaterte priser time for time og se hvordan de varierer mellom de ulike prisområdene (NO1,NO2 etc).
Se dagens strømpriser
Dypdykk i kraftsystemet
Hvordan ser kraftflyten ut akkurat nå? Statnett gir deg oppdatert innsikt i produksjon, forbruk og kapasitet i det norske kraftsystemet. Her finner du dataene som holder strømnettet i balanse og som former morgendagens energibehov.
Utforsk tallene her