Land
FAQ
Nedenfor har vi samlet svar på ofte stilte spørsmål, både generelle og spesifikke for det internasjonale traineeprogrammet, sommerprosjektet og oppgavesamarbeidet.
Generelle spørsmål
Svar på generelle spørsmål om karriere i Statkraft, for eksempel hvordan vår søknads- og rekrutteringsprosess fungerer.
Alle ledige stillinger i Statkraft lyses ut på våre nettsider. Hvis du finner noe av interesse, ber vi om at du søker direkte. For å sikre at hver kandidat får en helhetlig og rettferdig vurdering, aksepterer vi kun søknader lastet opp via vårt elektroniske søknadsskjema.
Rekrutteringsprosessen i Statkraft er rett frem, transparent og rettferdig. Vi annonserer våre ledige stillinger og i våre sosiale mediekanaler.
Alle søknader, CV og nødvendige attester må sendes inn elektronisk. Vær oppmerksom på at vedlegg skal være på samme språk som stillingsannonsen.
Når du har sendt inn søknaden din, vil følgende skje:
- Når Statkraft har mottatt søknaden din, vil du motta en e-post som bekrefter søknaden din.
- En rekrutterer vil behandle søknaden din når søknadsfristen er utløpt.
- Hvis du er en egnet kandidat, vil du bli invitert til et førstegangsintervju. Det kan være flere intervjurunder før utvelgelsesprosessen er ferdig. Intervjuer kan også omfatte en psykometrisk test, en yrkespersonlighetstest og/eller et case. Under intervjuet(ene) ønsker Statkraft å bli kjent med deg, men det er også viktig at du får muligheten til å finne ut om Statkraft passer for deg.
- Den valgte kandidaten vil motta et tilbud fra oss, og de resterende kandidatene vil få beskjed om at stillingen er besatt.
Statkraft tilbyr praksisplasser basert på intern etterspørsel. Alle internships i Statkraft annonseres på våre nettsider. Hvis du finner noe av interesse, kan du søke direkte via annonsen.
Statkraft tilbyr også et sommerprosjekt for studenter. Sommerprosjektet går over 8 uker, vanligvis fra midten av juni til midten av august hvert år. Alle studenter som går 2.-5. året kan søke på sommerprosjektet, og vi ansetter vanligvis 6-8 kandidater.
Statkraft tilbyr deltidsjobber for studenter basert på intern etterspørsel. Alle deltidsstillinger i Statkraft lyses ut på våre nettsider. Hvis du finner noe av interesse, kan du søke direkte via annonsen.
Søknadsbrevet og CVen skal være på samme språk som teksten i stillingsannonsen.
Statkrafts arbeidsspråk er engelsk, så det er ikke et krav å snakke norsk. Enkelte stillinger kan imidlertid kreve ferdigheter i norsk eller andre språk, men dette vil komme tydelig frem i stillingsannonsen.
Traineer
Svar på konkrete spørsmål om Statkrafts internasjonale traineeprogram.
Traineestillingene lyses ut rundt september/oktober hvert år. Alle traineestillingene vil bli publisert på våre nettsider.
De generelle kravene for å søke traineeprogrammet:
- Du har en mastergrad med gode resultater
- Du er en positiv lagspiller som liker å samarbeide med andre
- Du leter etter en bratt læringskurve
- Du er entusiastisk, gleder deg over arbeidet ditt og ønsker å være med på å utvikle Statkraft videre
- Du er fleksibel når det gjelder arbeidsoppgaver og mobilitet
Du finner mer detaljert informasjon om hvem vi søker etter og de spesifikke kravene i de respektive traineestillingsannonsene.
- Programmet er et 16 måneder langt lærings- og utviklingsprogram skreddersydd for nyutdannede og unge fagfolk med begrenset arbeidserfaring. Målet er å utvikle Statkrafts fremtidige ledere og spesialister og samtidig gi dem en solid forståelse av Statkrafts organisasjon og virksomhet.
- Vårt 16 måneders program innebærer tre ulike jobbrotasjoner, hvorav minst en vil være i utlandet
- Programmet tilpasses traineens bakgrunn og enhetens kompetansebehov
- Det vil bli avholdt jevnlige kurs og fellessamlinger der traineegruppen møtes
Statkraft ansetter vanligvis mellom 10-15 traineer hvert år. Traineestillingene varierer fra år til år, avhengig av etterspørsel fra Statkrafts ulike forretningsområder.
Fristen for å søke avhenger av når traineestillingene lyses ut. Fristen vil imidlertid alltid komme tydelig frem i stillingsannonsene og er vanligvis i oktober. Traineeprogrammet pleier å starte 1. Det er mulig å starte programmet tidligere etter avtale med aktuell avdeling/kontaktperson.
Ja, du kan søke på flere stillinger som er relevante for deg.
Ja, traineene er fast ansatt i bestemte stillinger, hvor de vil fortsette å jobbe etter endt traineeperiode på 16 måneder.
Siden Statkrafts arbeidsspråk er engelsk, er det ikke et krav å snakke norsk. Enkelte stillinger kan imidlertid kreve ferdigheter i norsk eller andre språk, men dette vil komme tydelig frem i stillingsannonsen.
Traineeprogrammet består av tre rotasjoner, hvor vi anbefaler å ha minst én jobbrotasjon i utlandet.
Sommerprosjekt
Svar på konkrete spørsmål om Statkrafts sommerprosjektstillinger.
Sommerprosjektet annonseres på våren hvert år, vanligvis rundt mars. Sommerprosjektstillingene vil bli publisert på våre nettsider.
Alle studenter som går 2. til 5. studieår kan søke på sommerprosjektet.
Sommerprosjektet er et initiativ som Statkraft arrangerer hvert år, og som inkluderer kandidater med ulik faglig og kulturell bakgrunn. Kandidatene vil jobbe intensivt sammen som et team om temaer som er relevante og viktige for Statkraft.
Statkraft ansetter vanligvis 6-8 kandidater til sommerprosjektet hvert år.
Sommerprosjektperioden går over 8 uker, vanligvis fra midten av juni til midten av august.
Plasseringen for sommerprosjektet avhenger av prosjektet. Eksempler på tidligere plasseringer; Oslo, New Delhi og Düsseldorf.
Som et internasjonalt selskap er Statkrafts arbeidsspråk engelsk. Vi rekrutterer sommerstudenter fra universiteter over hele verden, så norsk er ikke et krav.
Masteroppgave
Svar på konkrete spørsmål om samarbeid med Statkraft om masteroppgave.
Flere studenter har skrevet masteroppgaven sin i samarbeid med oss, og vi tar alltid imot gode ideer. Hvis du er interessert i å gjøre det, anbefaler vi deg å kontakte post@statkraft.com. og gi et sammendrag med detaljert informasjon om emnet ditt, hvilket område av Statkraft du ønsker å samarbeide med, og tidsrammen du jobber innenfor.
Vær oppmerksom på at på grunn av et stort volum av forespørsler, er det ikke alltid mulig for oss å svare på hver forespørsel og finne passende rådgivere.
Rekrutteringssvindel
Statkraft opplever at både privatpersoner og organisasjoner retter seg mot vårt selskap og deg som våre potensielle ansatte med rekrutteringssvindel.
Vær oppmerksom på at verken Statkraft eller noen av organisasjonene som rekrutterer på våre vegne, noen gang vil be om utbetalinger fra søkere på noe tidspunkt i rekrutteringsprosessen. Alle personer som får tilbud om ansettelse i Statkraft må alltid gjennom en formell rekrutteringsprosess.
Under rekrutteringsprosessen vil du alltid møte en representant fra Statkraft personlig til intervju før et formelt tilbud fremsettes.
Vær også oppmerksom på at hvis du skulle motta e-poster fra noen som utgir seg for å være ansatt i Statkraft, vil adressen alltid slutte med @statkraft.com eller det aktuelle landsdomenet.
LinkedIn er et viktig globalt faglig nettverk og en prioritert kanal for fremtidig rekruttering. Vi anbefaler på det sterkeste at du bare får kontakt med personer du stoler på.
Faresignaler som kan tyde på svindel
Det er en rekke ting du må passe på. Bedragerske rekrutteringsaktiviteter inkluderer ofte følgende:
- Krever penger fra søkere (f.eks. for "visumgebyrer", skatter, en prosentandel av reiseutgifter)
- Tilbyr urealistiske kompensasjons- og fordelspakker
- Forespørsel om personlig informasjon som pass og bankkontodetaljer på et tidlig stadium av prosessen
- Sende e-post fra gratis nettbaserte e-postkontoer som Yahoo, Gmail, Hotmail eller Live.com
- Skjule oppringer-ID-en under telefonsamtaler
- Insisterer på at det haster
- Utstede tilbud om ansettelse på internasjonale steder på ikke-lokale forhold
- Bruke dårlig formatert dokumentasjon
Hvis du mistenker rekrutteringssvindel, hva bør du gjøre?
Vi anbefaler at du ikke svarer på uoppfordrede forretningsforslag og/eller tilbud fra personer du ikke kjenner til.
Hvis du er i tvil om legitimiteten til en e-post, et brev, et nettsted eller annen informasjon om Statkraft, kan du sende bekymringen eller spørsmålet ditt til spam@statkraft.com. Inkluder kontaktinformasjon slik at vi kan kommunisere med deg direkte om nødvendig, og følg denne prosedyren for å unngå at viktig informasjon går tapt:
Legg ved den opprinnelige meldingen - generer en ny melding og send den opprinnelige meldingen som et vedlegg.
Informer oss om hvor du opprinnelig registrerte CV-en eller søknaden din. I tillegg, og for din egen sikkerhet, bør du ta opp problemet direkte med selskapet der du registrerte CV-en din, da de kanskje også må iverksette tiltak.
Bevar den opprinnelige meldingen - vennligst ikke endre den opprinnelige emnelinjen i e-posten du mottok, eller rediger meldingsinnholdet på noen måte. Lagre den opprinnelige meldingen i 30 dager for å hjelpe til med videre undersøkelser hvis det skulle være nødvendig.
Hvis du har blitt lurt til å sende penger til en organisasjon eller person eller sendt pass eller annen sensitiv informasjon til uautoriserte kilder, anbefaler vi deg å kontakte ditt lokale politikontor.
Hvis du mistenker at en svindeljobb er lagt ut på LinkedIn, kan du rapportere det til LinkedIns enterprise service-team direkte på lcshelp@linkedin.com
Vi takker på forhånd for at du tok deg tid til å informere oss. Det er mye verdsatt.