Dette kan fjerne Europas
klimagass​utslipp innen 2050

– Energiomstillingen er ikke til å stoppe, sier analytiker bak Statkrafts ferske energirapport, Green Transition Scenarios. Bli med på reisen mot et sikkert, robust og klimavennlig europeisk energisystem. 

Skiftet fra fossile til fornybare energikilder kan ikke stoppes, men det kan forsinkes. Det er kjernen i årets utgave av Green Transition Scenarios. Rapporten gir et innblikk i hvilke grep som skal til for å omstille både det globale energisystemet og Europa innen 2050.  

 

Sol- og vindkraft øker i Europa

I årets rapport settes søkelyset på fremtiden for EUs energisystem – et system Norge er del av.

Torjus Folsland Bolkesjø, leder for globale drivere i Statkrafts strategi- og analyseavdeling

"Konkurransedyktige fornybarteknologier er det som virkelig driver omstillingen bort fra fossil til fornybar energi. Rapporten viser at fornybarutviklingen vil fortsette i raskt tempo, og det i alle scenarier."

 

– Torjus Folsland Bolkesjø, leder for globale drivere i Statkrafts strategi- og analyseavdeling.  

– I det realistisk-optimistiske scenariet vokser for eksempel kraftproduksjonen fra sol og vind henholdsvis åtte og fem ganger fra i dag til 2050, legger Bolkesjø til.

EU både har vært og er en global klimaleder. Til dags dato er EUs klimagassutslipp redusert med 1/3 av nivået i 1990, samtidig som økonomien har vokst med 2/3. Likevel gjenstår det fortsatt vesentlige punkter på sjekklisten om Europa skal nå sine klimamål for 2050. 
 

 

Energisjekkliste for å få fart på omstillingen

– "I vår analyse har vi funnet at farten avhenger av noen ganske spesifikke tiltak", sier Mari Grooss Viddal, analytiker og en av forfatterne av rapporten.

"Energiomstillingen i Europa kommer ikke til å stoppe opp, men tempoet kan variere, sier analytiker og en av forfatterne av rapporten" 

– Mari Grooss Viddal

Under er fire av disse tiltakene oppsummert.

Den komplette listen kan leses i EU-kapittelet av Green Transition Scenarios 2024. 

1. Akselerere utbyggingen av fornybar elektrisitet  

Fornybare energikilder er allerede den billigste formen for ny energiproduksjon, og kostnadene forventes å synke ytterligere. I rapportens realistisk-optimistiske scenario forventes det at sol- og vindkraftproduksjon alene vil øke henholdsvis åtte og fem ganger innen 2050. 
Men, dette krever at strømnettet bygges ut i forhold til i dag og at vi finner gode løsninger for hvilke arealer vi bruker til energiproduksjon. 

2. Elektrifisere transport, bygg og industri

Rapporten viser at sektorer som transport, bygg og industri beveger seg bort fra fossile brensler til elektrisitet innen 2050. Sammenligner vi det realistisk-optimistiske scenariet med det forsinkede scenariet, kan omstillingen av disse sektorene stå for 55 prosent av de ekstra utslippskuttene i 2050.  

Det krever nasjonal politikk og støttesystemer som prioriterer elektrifisering. Da vil for eksempel bruken av elektriske varmesystemer kunne akselerere.  

3. Fremme energieffektivitet og nye handlingsmønstre 

Mer effektiv bruk av energi gjennom renovering av bygg, sirkulærøkonomi i industrien og raskere innfasing av elektriske varmepumper, kan redusere det endelige energibehovet i EU med opptil 36 prosent innen 2050.  
Det inkluderer også at det tilrettelegges for endrede handlingsmønstre i hele økonomien, som igjen kan påvirke store og små samfunn positivt: lavere strømpriser for forbrukere, mindre luftforurensning, mindre press på naturen og kutt i klimautslipp. 

4. Bygge ut av fornybare, fleksible energiløsninger parallelt med vind og sol 

Europa trenger også mer av fleksible energiløsninger – og det raskt. Det er en stor, men håndterbar utfordring. Fleksible energiløsninger sørger for at energisystemet til enhver tid kan levere energi og effekt når det trengs.  

Statkrafts analyse tar Tyskland som et eksempel, hvor fleksibilitetskapasiteten må dobles innen 2050 for å dekke landets energibehov. Der vil batterier og mellomlandsforbindelser, i tillegg til smarte varme- og ladeteknologier være de største bidragsyterne. 

Sikkert, robust og klimavennlig

Ifølge rapporten vil bruken av fossile brensler fortsette å synke i tiårene fremover. Sikkert er det også at fornybare teknologier overtar. Med denne utviklingen kan vi potensielt få en rask overgang til ren energi for Europa de neste årene. 
Det vil være gode nyheter for Europas innbyggere, for energisikkerheten og for klimaet.  

– Et fleksibelt energisystem dominert av fornybar kraft er den raskeste og rimeligste veien til et sikkert, robust og klimavennlig energisystem, avslutter Bolkesjø. 

Klikk her for å få tilgang til hele Green Transition Scenarios 2024 og for å lese mer om rapportens prognoser for det europeiske energisystemet mot 2050.