Land

Global flag icon
Global
Albania flag icon
Albania
Brazil flag icon
Brazil
Chile flag icon
Chile
Croatia flag icon
Croatia
Finland flag icon
Finland
France flag icon
France
Germany flag icon
Germany
India flag icon
India
Ireland flag icon
Ireland
Italy flag icon
Italy
Netherlands flag icon
Netherlands
Norway flag icon
Norway
Peru flag icon
Peru
Poland flag icon
Poland
Portugal flag icon
Portugal
Spain flag icon
Spain
Sweden flag icon
Sweden
Türkiye flag icon
Türkiye
United Kingdom flag icon
United Kingdom
United States flag icon
United States

Bonuser og åpenhet i Statkraft

12 Aug, 2024

Krafttrading bidrar til likvide og effektive kraftmarkeder, og langsiktige aktører som Statkraft er viktige i dette markedet. Resultatene drives av store prisforskjeller, ikke av høye strømpriser.

Kvinne som smiler
Alexandra Bech Gjørv
Styreleder, Statkraft

Dette innlegget ble først publisert i Dagens Næringsliv 7. august.

 

Som nyvalgt styreleder i Statkraft tok jeg i vinter initiativ til en gjennomgang av bonusordningene i energihandelsvirksomheten, Trading and origination (T&O), og vår kommunikasjon rundt disse.

T&O har de siste fem årene gitt et samlet resultat før skatt på rundt 22 milliarder kroner, og vært en viktig bidragsyter til skattegrunnlag og utbytte fra Statkraft. Samtidig vekker det reaksjoner at enkeltpersoner i T&O har fått høye bonuser. Medarbeidere i T&O har en bonusordning basert på at de får provisjon som en andel av overskuddet på porteføljen de styrer, etter at kapitalkostnader og andre kostnader er trukket fra.

Styret har brukt tid på å forstå både den strategiske betydning av T&O, hvilken kompensasjon som er nødvendig for å lykkes, og hvordan disse forholdene skal vektes mot allmennhetens ønske om større åpenhet og moderasjon.

 

Hvor viktig er trading for verdien av Statkrafts kraftproduksjon?

Vannkraftmagasinene har en veldig stor verdi, fordi man kan bestemme selv når man skal produsere. Både samfunnsmessige hensyn og bedriftsøkonomi taler for å styre produksjonen mot de tidspunktene det er størst behov for kraft.

Statkraft må derfor daglig beregne verdien av vannet vi har, sett opp mot fremtiden. Det lyder enkelt, men prognoser for den fremtidige vannverdien er en krevende, daglig vurdering av meteorologi og komplekse sammenhenger mellom tilbud og etterspørsel, på tvers av bransjer, land, energiformer, valutaer, skatter og avgifter.


For å løse denne oppgaven, har Statkraft et av Europas ledende analysemiljøer. De oppdaterer sine prisprognoser løpende, og traderne bruker dem i sitt arbeid i markedet. Samtidig er den daglige markedsinnsikten fra T&O-miljøet viktig input til fundamentalanalysen. Summen av dette legges til grunn for vår egen kraftproduksjon, der Statkraft løpende har levert resultater langt bedre enn markedet.

Ved utgangen av andre kvartal i år lå resultatene i snitt 10,5 prosent over systempris for de siste fem årene.

Vår vurdering er at T&O-aktiviteten er en viktig bidragsyter til optimal disponering av Statkrafts vannkraftproduksjon. Og verdien øker jo større og bredere inngrep selskapet har med markedet. Et svekket T&O vil etter alt å dømme skade verdien av vannkraften – det som mange kaller «arvesølvet», og som i statens eierskapsmelding fremheves som Statkrafts kjernevirksomhet.

De som styrer vannkraften er ikke er omfattet av bonusordningen i T&O.

 

Hva er sammenhengen mellom tradingresultater og høye priser?

Vår gjennomgang viser at det er store prisforskjeller – og ikke prisnivåene – som driver trading-resultatene. De beste resultatene har vært i år med svært høye priser, men de nest beste har vært i år med ekstremt lave priser, som i 2020. Trading lever av å prise forventninger, og vi ser ingen sammenheng mellom resultatene for trading og prisnivået for forbruker.

Trading bidrar også til likvide og effektive kraftmarkeder. Langsiktige aktører som Statkraft spiller en viktig rolle i dette markedet. Særlig ble dette viktig tidlig under kraftpriskrisen i 2022, da Statkraft gjennom god analyse og å ha sikret seg likviditet før krisen inntraff for fullt bidro til å stabilisere markedene. Mens andre store kraftselskaper i Europa måtte få tilført kapital og reddes av sine eiere, opprettholdt Statkraft markedsaktiviteten og overtok store porteføljer. Dette bidro til at markedet ikke kollapset, noe som kunne fått dramatiske konsekvenser for kraftprisene i Europa og Norge.

Origination tilbyr skreddersydde energiløsninger til norsk og europeisk industri. De bistår også hundrevis av små aktører med å selge deres vind- og solkraftproduksjon i det europeiske markedet. Resultatet der svinger mer med prisene. Men aktiviteten bidrar til et bedre balansert europeisk marked, og samfunnsøkonomisk mer optimale priser.

Det er vår vurdering at T&O tjener bunnlinjen, men også samfunnet og forbrukerne godt.

 

Er det nødvendig med bonusordninger for å sikre riktig kompetanse?

T&O er en sterkt pengedrevet «eliteidrett». Det gjør inntrykk at Statkraft femdoblet resultatet fra T&O etter at selskapet i 2018 strategisk valgte å satse på å gjøre energihandelsvirksomheten til en av de ledende aktørene i Europe gjennom å få med de beste traderne i markedet på laget.

Vi observerer også at andre store hel- og delstatlige kraftselskaper i Europa i stor grad benytter seg av tradere med samme profil som Statkraft, enten som egne ansatte, eller som underleverandører.

Styret og administrasjonen har vært opptatt av å innhente uavhengige vurderinger av kompensasjonsnivåene. Eksterne rådgivere har på nytt forsikret oss om at Statkraft aldri har hatt bonusmodell over snittet i markedet, og at T&O ikke får en fordel av Statkrafts lave kapitalkostnader.

 

Kan Statkrafts leve med så høye bonuser?

Der er enkelt å finne relevante argumenter for at et selskap som Statkraft ikke bør assosieres med høye bonusnivåer. Samtidig er oppgaven til selskapets styre å handle til det beste for den norske stat som eier. Staten uttrykker sine forventninger gjennom eierskapsmeldingen, der det står at «Statens mål som eier er høyest mulig avkastning over tid innenfor bærekraftige rammer».

Styret kan dermed ikke se bort fra at T&O-virksomheten både bidrar til betydelig økt inntjening fra selskapets kraftproduksjon og i tillegg har vist seg svært lønnsom på egne ben, og ei heller fra at det er nødvendig å tilby konkurransedyktige, men ikke lønnsledende bonusordninger til våre T&O-spesialister for å oppnå dette.

Samtidig ser vi at det i en norsk sammenheng ikke er bærekraftig for Statkraft å ha ubegrensede bonuser som kan gi utilsiktet høye utslag, slik det gjorde i 2022, og derfor ble bonusmodellen endret med virkning fra 2023. Styret og administrasjonen erkjenner også at det er behov for å gi mer informasjon enn selskapet hittil har gitt. Dette til tross for at den eksterne gjennomgangen viser at tilnærmet ingen andre har tak på den individuelle bonusopptjeningen, og ingen av konkurrentene gir innsyn i bonusnivåer.

Av konkurransegrunner kan vi ikke gi innsyn i alt rundt bonusordningen, men fremover vil vi i forbindelse med fremleggelsen av årsrapporten offentliggjøre samlet årlig bonusutbetaling i T&O, samt den høyeste opptjeningen for en enkelt medarbeider i Norge. Opptjent bonus utbetales over flere år og forutsetter i Norge at man fortsatt er ansatt i Statkraft.

Vi kan på grunn av personvernlovgivingen i andre markeder ikke rapportere høyeste opptjening i T&O internasjonalt, men vil fremover rapportere gjennomsnittlig opptjening for disse medarbeiderne.

For 2023 var samlede kostnader for bonusutbetalinger i T&O 895 millioner kroner, og resultatet fra T&O-virksomheten etter dette og andre kostnader ble 6,6 milliarder kroner. Høyeste opptjening for en enkeltansatt i T&O i Norge var 15 millioner, og gjennomsnittlig opptjening internasjonalt var på 4,56 millioner kroner (378.000 euro).

Jeg håper dette bidrar til økt forståelse for hvordan vi navigerer mellom ulike hensyn og hvorfor vi strekker oss lengre enn mange ved første øyekast synes er naturlig.