Land

Global flag icon
Global
Albania flag icon
Albania
Brazil flag icon
Brazil
Chile flag icon
Chile
Croatia flag icon
Croatia
Finland flag icon
Finland
France flag icon
France
Germany flag icon
Germany
India flag icon
India
Ireland flag icon
Ireland
Italy flag icon
Italy
Netherlands flag icon
Netherlands
Norway flag icon
Norway
Peru flag icon
Peru
Poland flag icon
Poland
Portugal flag icon
Portugal
Spain flag icon
Spain
Sweden flag icon
Sweden
Türkiye flag icon
Türkiye
United Kingdom flag icon
United Kingdom
United States flag icon
United States

Statkraft AS: Resultat for fjerde kvartal og året 2016

16 feb., 2017

Solid driftsresultat

(Oslo, 16. februar 2017) Statkraft oppnådde i fjerde kvartal 2016 et underliggende driftsresultat før avskrivninger (EBITDA) på 4947 millioner kroner, en økning på 1717 millioner kroner sammenlignet med tilsvarende periode i 2015. Kvartalets resultat etter skatt ble holdt tilbake av urealiserte valutaeffekter og endte på 748 millioner kroner.

Økningen i EBITDA ble hovedsakelig drevet av både høyere nordiske kraftpriser og produksjon. Gjennomsnittlig systempris i Norden var 34,5 EUR/MWh i fjerde kvartal. Dette var en økning på 57 % sammenlignet med det beskjedne prisnivået vi opplevde i samme periode i 2015. Statkrafts totale kraftproduksjon økte med 3,7 TWh til 19 TWh i fjerde kvartal 2016, sammenlignet med den samme perioden i 2015.

- Det underliggende driftsresultatet før avskrivninger er sterkt og reflekterer en vellykket energidisponering. Vi har vært i stand til å utnytte våre store nordiske vannmagasiner og har optimalisert produksjonen, sier konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen.

Statkrafts kraftproduksjon i 2016 nådde et rekordhøyt nivå på 66 TWh sammenlignet med 56,3 TWh i 2015. Den gjennomsnittlige systemprisen på Nord Pool var 26,9 EUR/MWh, en økning på 28 % fra året før. For 2016 endte underliggende driftsresultat før avskrivninger (EBITDA) på solide 13 863 millioner kroner, sammenlignet med 10 853 millioner kroner i 2015. Resultatet i 2016 ble påvirket negativt av nedskrivninger som i hovedsak skyldtes reduserte markedsforventninger, delvis motvirket av positive valutaeffekter. Resultatet før skatt ble 5223 millioner kroner og etter skatt endte det på -179 millioner kroner.

- Energimarkedet er utfordrende og Statkraft gjennomfører et forbedringsprogram og en revidert strategi. Dette vil gjøre det mulig for Statkraft å bli et av de mest konkurransedyktige selskapene i vår bransje og styrke vår posisjon for ytterligere vekst innen fornybar energi, sier Christian Rynning-Tønnesen.

Arbeidet med Statkrafts forbedringsprogram er i rute. Målet er å styrke konkurransekraften og redusere kostnadene med 0,8 milliarder kroner årlig, målt mot faktiske kostnader i 2015. Hoveddelen av innsparingene er planlagt å bli realisert i 2017 og det resterende i 2018.

Den reviderte strategien underbygger Statkrafts posisjon som et ledende selskap innen fornybar energi. Ansvarlig og effektiv drift har førsteprioritet i alle markeder. Rehabilitering av Statkrafts nordiske vannkraftverk vil fortsatt bli prioritert. Statkraft vil utvide det teknologiske omfanget til å inkludere landbasert vind- og solkraft, i tillegg til vannkraft, i utvalgte internasjonale markeder. Statkraft vil også styrke forretningsutviklingen i Norge ved å utforske nye muligheter som oppstår gjennom energiomleggingen.

Styret i Statkraft AS har vedtatt endelig årsregnskap for 2016 for Statkraft
AS konsern. Det vises til rapport for fjerde kvartal og året 2016 for Statkraft AS. Årsrapport og styrets beretning for 2016 offentliggjøres 2. mars 2017.

For ytterligere informasjon:
Leder for Investor Relations Thomas Geiran, tlf.: 905 79 979. e-post: thomas.geiran@statkraft.com
Pressetalsmann Knut Fjerdingstad, tlf.: 901 86 310. e-post: knut.fjerdingstad@statkraft.com
Kommunikasjonsdirektør Bente E. Engesland, tel.: +47 911 59 952,
e-post: bente.engesland@statkraft.com

or www.statkraft.no

Statkraft er et ledende internasjonalt selskap innen vannkraft og Europas største leverandør av fornybar energi. Konsernet produserer vannkraft, vindkraft, gasskraft og fjernvarme, og er en global markedsaktør innen energihandel. Statkraft har 3800 ansatte i mer enn 20 land.

Denne opplysningen er informasjonspliktig etter verdipapirhandelloven §5-12